Στουντίου 10Β, Μαρούσι
+30 210 80 33 287
info@ektonendon.gr

Συμβουλευτική για υιοθεσία

Η  υιοθεσία για ένα ζευγάρι είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα που  εμπεριέχει σύνθετες διαδικασίες και προκλήσεις. Αρχικά, η επιβάρυνση λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των καθυστερήσεων είναι μια ψυχοφθόρα κατάσταση για το ζευγάρι. Η συνεχής αίσθηση ότι το ζευγάρι βρίσκεται υπό αξιολόγηση μπορεί να επιφέρει έντονη συναισθηματική φόρτιση. Οι διάφορες εκθέσεις καταλληλότητας από τις αντίστοιχες υπηρεσίες τους επιτρέπουν την πρόσβαση σε πολύ προσωπικούς τομείς και τα όρια της ιδιωτικότητας δοκιμάζονται αλλά και διευρύνονται. Αυτή η σειρά των διαδικασιών υποβάλλει το ζευγάρι σε μια επίπονη διαδρομή στην οποία ελλοχεύει ο κίνδυνος να κλονιστεί η ψυχική τους ισορροπία και κατ’ επέκταση η σχέση τους. Επομένως, όταν η υιοθεσία ολοκληρωθεί, οι γονείς είναι ήδη καταπονημένοι, ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά νέων προκλήσεων, όπως το να χειριστούν το ευαίσθητο θέμα της ενσωμάτωσης του παιδιού στην οικογένεια και τις όποιες συναισθηματικές  δυσκολίες  προκύψουν.

Η συμβουλευτική υποστήριξη είναι σημαντική σε όλες τις φάσεις που διέρχεται το ζευγάρι όταν υιοθετεί παιδί. Σε πρώτη φάση η συμβουλευτική διευκολύνει  τους συντρόφους να αποδεχθούν προηγούμενες ματαιώσεις αλλά και να ξεπεράσουν συναισθήματα ανεπάρκειας, ενοχής ή ντροπής, λόγω του ότι δεν θα αποκτήσουν παιδί με “φυσικό” τρόπο. Χρειάζονται να επεξεργαστούν και να επουλώσουν τις προηγούμενες δυσκολίες, ώστε να προετοιμαστούν να υποδεχθούν χωρίς συναισθηματικά βαρίδια ένα υιοθετημένο μέλος στην οικογένειά τους. Ενημερώνονται για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και ενισχύονται για να ανταποκριθούν σε αυτές. Επεξεργάζονται τα συναισθήματα και τις προσδοκίες τους για το νέο μέλος συνδέοντας τα με την προσωπική τους ιστορία, με στόχο να καλλιεργήσουν μια στάση ευέλικτη και ρεαλιστική προς τις εξελίξεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν.

Σε δεύτερη φάση, όταν επιτυγχάνεται η υιοθεσία ή αναδοχή, οι θετοί γονείς ενισχύονται στον γονεϊκό τους ρόλο, καθώς είναι περισσότερο ευάλωτοι στο άγχος και την αβεβαιότητα και συχνά ανησυχούν ακόμη και για φυσιολογικές αντιδράσεις που παρατηρούνται στην εξελικτική πορεία του παιδιού. Η συμβουλευτική, δίνοντας πληροφορίες και κατευθύνεις ενισχύει την αποτελεσματικότητά τους ως προς το ρόλο τους. Ταυτόχρονα σταθεροποιεί την αυτοεκτίμησή τους και την πίστη τους στις ικανότητές τους να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και βοηθά το ζευγάρι να διαχειριστεί θέματα της υιοθεσίας που ανακύπτουν στη σχέση με τα μέλη της οικογένειας και τον υπόλοιπο κοινωνικό περίγυρο.

Η διαχείριση της πληροφορίας σχετικά με την υιοθεσία είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για όλους τους εμπλεκόμενους και ο προσεκτικός χειρισμός είναι απαραίτητος για να προφυλαχθεί η αυτοεκτίμηση του παιδιού, η εσωτερική του ασφάλεια και η σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς του. Η συμβουλευτική υποστήριξη προσφέρει ιδέες και κατευθύνσεις στο ζευγάρι για τους τρόπους που θα γνωστοποιήσει στο παιδί την πληροφορία, αλλά και πώς να απαντάει στις ερωτήσεις και τις απορίες του παιδιού καθώς μεγαλώνει, ώστε αυτό να αισθάνεται ότι η επικοινωνία με τους γονείς του  είναι ειλικρινής και επιτρεπτική.