Στουντίου 10Β, Μαρούσι
+30 210 80 33 287
info@ektonendon.gr

Ατομική και ομαδική συμβουλευτική με θέμα Αυτοεικόνα και Διατροφή

Το συμβουλευτικό πρόγραμμα Αυτοεικόνα και Διατροφή, απευθύνεται σε ανθρώπους που η σχέση τους με το φαγητό έχει γίνει εστία άγχους, σχεσιακών και συναισθηματικών προβλημάτων.

Όταν η κατανάλωση φαγητού αρχίζει να γίνεται μια καθημερινή βασανιστική ενασχόληση με στόχο να μειωθεί το βάρος και να επιτευχθεί μια συγκεκριμένη εικόνα, συχνά μη ρεαλιστική,  τότε είναι απαραίτητη η εξειδικευμένη υποστήριξη.

Στην προσπάθεια επίτευξης αυτής της εικόνας μπορεί να αναπτύσσονται παράδοξες συμπεριφορές: Μπορεί κανείς να πιστέψει ότι είναι καλό να μην φάει τίποτα ή σχεδόν τίποτα για πολλές μέρες ή να τρώει και να ξεφορτώνεται κάπως τις θερμίδες με εμετό, γυμναστική, ή να παίρνει «θαυματουργά σκευάσματα» ή να τρέφεται αποκλειστικά με συγκεκριμένες τροφές κ.ά.

Αυτά τα μοτίβα συμπεριφοράς στην πρόσληψη τροφής  μπορούν να αναπτύσσονται σε βάθος χρόνου, να επιμένουν και να εναλλάσσονται για πολλά χρόνια ή να διέπουν ολόκληρη τη ζωή ενός ανθρώπου με έναρξη κυρίως στην εφηβική ηλικία.  Μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία, τη ζωή και την ψυχοσωματική ανάπτυξη ενός ανθρώπου καθώς εξαντλούν όλες τις δυνάμεις που χρειάζεται να επενδύσει σε άλλους τομείς της ζωής του και επηρεάζουν τον τρόπο που σχετίζεται με τους άλλους, αφού συχνά νιώθει ντροπή  και ενοχές. Εμφανίζονται με διάφορες μορφές, παρόλο που το κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι η μεγάλη αγωνία για την επίτευξη μιας συγκεκριμένης εικόνας σώματος, και η εξουθενωτική προσπάθεια για απόκτηση ελέγχου στο φαγητό:

Ψυχογενής ανορεξία : αποφεύγεται η πρόσληψη τροφής με αποτέλεσμα ραγδαίες και επιβαρυντικές για την υγεία μειώσεις στο βάρος

Ψυχογενής βουλιμία: καταναλώνονται υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφής ενώ το άτομο προσπαθεί να κάνει δίαιτα και να ελέγξει το βάρος του. Έτσι χρησιμοποιεί αντισταθμιστικές μεθόδους, συχνά με εμετό, καθαρτικά ή γυμναστική.

Υπερφαγία: καταναλώνονται επίσης μεγάλες ποσότητες τροφής χωρίς να χρησιμοποιούνται αντισταθμιστικές μέθοδοι

Υπερφαγικά επεισόδια: περιστασιακά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταναλώνεται μια πολύ μεγάλη ποσότητα τροφής, με ένα αίσθημα απώλειας ελέγχου.

Ορθορεξία: υπερβολική, αγωνιώδης εστίαση στην επίτευξη της απόλυτα υγιεινής διατροφής, με βάση έναν συγκεκριμένο τύπο διατροφής που προτιμάται..π.χ. Ωμοφαγική, οργανική, χορτοφαγική. 

Στους άντρες η ενασχόληση με την εικόνα και τη διατροφή πιο συχνά εκδηλώνεται με την επιλεγμένη διατροφή, την επίπονη άσκηση και τη χρήση σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής. Η συμβουλευτική, σε ατομικό ή ομαδικό πλαίσιο, αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του ανθρώπου που ταλαιπωρείται, ώστε  να κατανοήσει και να διαχειριστεί τους βιολογικούς, προσωπικούς, οικογενειακούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες που ενεργοποιούν και συντηρούν τη διαταραχή. Αποτέλεσμα αυτής της βαθύτερης ενδυνάμωσης είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Παράλληλα ο θεραπευτικός σχεδιασμός μπορεί να εμπεριέχει την οικογένεια όταν αυτό κρίνεται βοηθητικό και επιθυμητό.